Co to jest waporyzacja kannabinoidów?

Waporyzacja kannabinoidów jest metodą konsumpcji konopi CBD, w której kannabinoidy zawarte w materiale roślinnym konopi siewnych są odparowywane z surowca w stosunkowo niskiej temperaturze.

Zwolennicy tej metody twierdzą, że zmniejsza ona lub pozwala uniknąć wielu zagrożeń związanych z paleniem marihuany, takich jak podrażnienie dróg oddechowych.

Zwolennicy podają również lepszą biodostępność niektórych kannabinoidów i bardziej efektywną ekstrakcję innych kannabinoidów dzięki warunkom temperatury i ciśnienia właściwym dla waporyzacji.

Mówi się również, że praktyka ta pozwala zachować większość zawartości kannabinoidów w surowcu, dzięki czemu uzyskuje się znacznie większą ilość oparów zawierających kannabinoidy niż w przypadku spalania marihuany, przy jednoczesnym ograniczeniu skutków ubocznych wynikających z wdychania substancji smolistych wraz z THC.

Jaka jest temperatura waporyzacji kannabinoidów?

Temperatura waporyzacji kannabinoidów jest przedmiotem kontrowersyjnej debaty. Zwolennicy wapowania twierdzą, że można je przeprowadzać w każdej temperaturze poniżej tego, co nazywają „strefą szkodliwą” (w której THC ulega degradacji), a zatem można je przeprowadzać na kuchence lub gorącej płycie w stosunkowo niskich temperaturach.

Inni twierdzą, że temperatura musi przekroczyć 230°C, aby nastąpiła odpowiednia waporyzacja, i że większość dostępnych na rynku produktów jest do tego celu przeznaczona. Jak w przypadku większości kwestii związanych z konopiami, prawda leży gdzieś pomiędzy.

Temperatura, w której THC zaczyna parować, różni się w zależności od odmiany konopi i prawdopodobnie zależy od użytego oleju nośnikowego (który może zawierać terpeny, które wpływają na parowanie). Większość kompetentnych źródeł wydaje się być zgodna co do tego, że rozsądnie bezpieczna minimalna temperatura to około 160°.

temperatury waporyzacji kannabinoidów

Jakie są korzyści z waporyzacji kannabinoidów?

Waporyzacja kannabinoidów jest lepsza dla zdrowia konsumentów marihuany, ponieważ zapewnia czystsze doznania. W oparach znajduje się mniej substancji, które można zobaczyć lub poczuć na wydechu, a użytkownik nie musi wdychać spalonych cząstek roślin.

Waporyzacja kannabinoidów pozwala również na pełniejszą ekstrakcję wszystkich kannabinoidów (w tym THC), co prowadzi do bardziej wydajnego i lepszego działania. Najważniejszy jest fakt, że waporyzacja nie zawiera szkodliwego dymu wraz z substancjami smolistymi uwalnianymi podczas spalania.

Aktywne składniki marihuany są zawarte w maleńkich cząsteczkach zwanych kannabinoidami. Podczas spalania tworzą one gęsty dym zawierający duże ilości substancji rakotwórczych i innych toksyn. Podobnie jak w przypadku palenia tytoniu.

Jednak przy zastosowaniu odpowiednich metod waporyzacji i dobrej jakości waporyzatorów szkodliwych toksyn jest znacznie mniej lub we wdychanych oparach nie ma ich wcale.

Waporyzacja kannabinoidów: biodostępność THC i CBD

Biodostępność THC wynosi średnio około 15%. Jednakże wartość ta może się znacznie różnić w zależności od zastosowanej metody i czasu, jaki upłynął od momentu pierwszego spożycia do późniejszego wchłonięcia. Różnice te zależą od wielu czynników, w tym:

Różni ludzie mogą mieć różne różnice w szybkości wchłaniania kannabinoidów. Powodem tej różnicy jest to, że przewód pokarmowy (który składa się z jamy ustnej, gardła i żołądka) różni się swoim pH w zależności od osoby.

Pierwszym czynnikiem, który jest ważny dla określenia biodostępności kannabinoidów, jest temperatura, w której kannabinoidy są odparowywane. Temperatura ta określi, czy THC przetrwa początkową obróbkę cieplną, czy też nie.

W temperaturze 185-230 stopni Celsjusza kannabinoidy zaczynają się „uszkadzać”, a więc nie są wchłaniane. Temperatura parowania musi więc być odpowiednia w innym wypadku waporyzacja jest nieskuteczna.

THC będzie wrzeć w temperaturze 185 stopni Celsjusza, podczas gdy CBD zaczyna wrzeć w znacznie wyższej temperaturze 220 stopni Celsjusza. Chociaż oba związki mogą być odparowane przy użyciu tej samej temperatury, będą miały różną biodostępność ze względu na te różnice w temperaturach parowania.

Igor Kozak

Autor recenzji produktów konopnych. Absolwent Uniwersytetu Śląskiego. Magister Biologii. Tam też ukończył studia II stopnia na kierunku Biologia żywności i żywienia. Ma za sobą kilka lat pracy w korporacyjnym laboratorium. Obecnie pracuje jako autor tekstów dla branży konopnej i recenzent dostępnych na rynku produktów. Prywatnie kawaler, miłośnik psów oraz koneser suszu konopnego. Fascynat spożywczego i medycznego zastosowania konopi.